Αυλώνα – Λικανά – Κορυφή – Αυλώνα
(Η διαδρομή φαίνεται στον χάρτη με ανοιχτό μπλε χρώμα)
Η διαδρομή αυτή αρχίζει από την έξοδο με αριθμό 5 του χωριού προς Κορυφή. Ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσβατος (μουλαρόδρομος) και πρέπει να φοράμε κατάλληλα παπούτσια για να μπορέσουμε να ανέβουμε και να κατέβουμε με ασφάλεια.
Η υψομετρική διαφορά του σημείου εκκίνησης και του σημείου κατάληξης είναι 200 μέτρα. Αντιλαμβάνεται λοιπόν περιπατητής ότι πρόκειται για πολύ ανηφορικό δρόμο και πρέπει να έχει γερή καρδιά και πνευμόνια για να μπορέσει να ολοκληρώσει την διαδρομή, την οποία αν καταφέρει να ολοκληρώσει θα αποζημιωθεί από την θέα και τις θερμίδες που θα χάσει.
Ακλουθώντας λοιπόν τον χάρτη και τον δρόμο, ο περιπατητής σε 500-600 μέτρα θα φθάσει σε μια διασταύρωση στο σημείο Λινάκα. Εκεί θα ακολουθήσει αριστερή πορεία . Από αυτό το σημείο ο δρόμος γίνεται σχεδόν κάθετος και πιο δύσβατος. Όμως όσο αναβαίνουμε η θέα γίνεται καλύτερη και το τοπίο πιο άγριο. Μετά από πορεία 500-600 μέτρων το στενό μονοπάτι μας οδηγεί στην κορυφή της Κορυφής. Τεράστιες βελανιδιές θα μας υποδεχθούν και θα μας φιλοξενήσουν στον ίσκιο τους αν είναι καλοκαίρι. Το σημείο που θα φθάσουμε είναι περίπου η βόριο-ανατολική πλευρά του βουνού. Από το σημείο αυτό και μετά η διαδρομή είμαι επίπεδη, και αν περπατήσουμε μέσα από τα χωράφια σε 150 μέτρα θα φθάσουμε στην Κορυφή τη Λάκα.
Η κορυφή του βουνού είναι σχεδόν επίπεδη και μέχρι το 1960 όλο τα οροπέδιο καλλιεργούταν με δημητριακά. Τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της κορυφής του βουνού είναι η Λάκα και ο Αη-Σάραντος.
Η Λάκα είναι μια μεγάλη επίπεδη έκταση η οποία καταλαμβάνει το 30% της κορυφής του βουνού η οποία όταν καλλιεργείτο είχε πολύ μεγάλη απόδοση, και ευρίσκεται στο κέντρο του οροπεδίου. Αν περπατήσουμε στο νοτιότερο σημείο της Λάκας θα έχουμε καταπληκτική θέα προς το κόλπο της Κυπαρισσίας του οποίο μπορούμε να δούμε το ανάγλυφο σχηματισμό μέχρι την Πύλο. Ασφαλώς μπορούμε να δούμε καθαρά την πόλη της Κυπαρισσίας των Φιλιατρών τκλ.
Ο Αη-Σάραντος καταλαμβάνει περίπου το μισό της έκτασης του οροπεδίου, είναι λίγο ψηλότερα από την Λάκα, και ευρίσκεται στο βόριο-δυτικό τμήμα του οροπεδίου. Περπατώντας ΒΔ μέσα από τα χωράφια σε 200 μέτρα από την Λάκα θα φθάσουμε στο ψηλότερο σημείο(829μ) του βουνού όπου υπάρχει το υψομετρικό κολωνάκι της ΓΥΣ. Από το σημείο αυτό η θέα είναι 360 μοίρες και μπορείς να χορτάσεις την φύση και τον καθαρό αέρα. Όλο το χρόνο εδώ φυσάει ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού έχει δροσιά. Κάπου εκεί γύρο το παρατηρητικό μάτι του περιπατητή θα εντοπίσει και τα ερείπια του μικρού Ναού των Αγ. Σαράντα που υπήρχε παλιότερα.
Ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία γυρίζουμε στην Αυλώνα. Η κατάβαση βέβαια είναι ευκολότερη αλλά χρειάζεται προσοχή, λόγω της κατάστασης του δρόμου.