Αυλώνα – Καστανάς – Αη Ταξιάρχης – Ντάρντεση – Αυλώνα
(Η διαδρομή φαίνεται στον χάρτη με γκρι μπλε χρώμα)
Η διαδρομή αυτή αρχίζει από την έξοδο με αριθμό 4 του χωριού προς Πετραλώνι. Ο δρόμος της διαδρομής είναι αμαξιτός μέχρι το σημείο Αη-Ταξιάρχης, αλλά όχι για μικρά αυτοκίνητα. Είναι στρωμένος με στουρνάρι και έχει αρκετές νεροφαγές.
Η διαδρομή αυτή είναι για εξασκημένους περιπατητές , διότι για περίπου 1500 μέτρα θα περπατήσουν μέσα από τα χωράφια, θα κατέβουν πεζούλες και θα περάσουν από στενωπούς ανάμεσα σε βλάστηση. Το τμήμα αυτό της διαδρομής μέχρι το 1960 καλλιεργείτο και τα χωράφια ήταν ήμερος τόπος. Μετά εγκαταλείφθηκαν και έχουν γίνει βοσκότοποι , ενώ έχει αναπτυχθεί ήπια βλάστηση και έχει καλύψει τον ήμερο τόπο.
Μετά την έξοδο του χωριού η διαδρομή είναι σχεδόν ευθεία για 2 χιλ περίπου μέχρι την τοποθεσία «Κοτρώνι». Μετά αρχίζει ανάβαση ,στην πλαγιά του βουνού Κορυφή μέχρι την τοποθεσία Καστανάς, οπότε ο δρόμος ισιώνει για λίγο μέχρι το σημείο που διακλαδίζεται και δεξιά πορεία οδηγεί στην Τρούπα ενώ η αριστερή προς Πετραλώνι. Προχωρούμε καμιά 100στι μέτρα και φθάνουμε στην τοποθεσία Αη-Ταξιάρχης που ευρίσκεται στο σημείο που ενώνονται οι δύο ορεινοί όγκοι της Κορυφής και του Πετραλώνι. Εκεί υπάρχουν ακόμη ερείπια από το μικρό Ναίδριο του Αη-Ταξιάρχη το οποίο έχει καταρρεύσει πολλά χρόνια. Από το σημείο κοιτάζοντας ΒΔ μπορείς να δεις του Μπαρ τη χούνη και το ρέμα του Ντάρντεση.
Στο σημείο αυτό και μέχρι του Ντάρντεση την Βρύση δρόμος δεν υπάρχει. Ο περιπατητής πρέπει να ακολουθήσει πορεία Βόρια του σημείου Αη-Ταξιάρχης και ακολουθώντας την κατηφορική κοιλάδα που σχηματίζουν τα βουνά δεξιά και αριστερά θα φθάσει μετά από 800 περίπου μέτρα στον αυτοκινητόδρομο Αυλώνα – Πτέρη,τον οποίο θα περάσει κάθετα και θα συνεχίσει για άλλα τόσα μέτρα για να φθάσει στην Βρύση του Ντάρντεση.
Γύρω από αυτή την βρύση στην περιοχή Ντάρντεση, πριν το 1800 ήταν αρκετά σπίτια που αποτελούσαν συνοικισμό , που μετά το 1821 συνενώθηκαν με τους υπόλοιπους που υπήρχαν στην περιοχή και ήσαν υπό την τον ίδιο Αγά του Καρά- Μουσταφά, και έχτισαν το χωριό Αυλώνα στην σημερινή του θέση. Μέχρι μάλιστα την δεκαετία του 1970 υπήρχαν πολλά κονάκια στην περιοχή με εκατοντάδες γιδοπρόβατα.
Από την βρύση ξεκινάει δρόμος με πορεία Ανατολικά, ο οποίος καταλήγει σε 300 μέτρα περίπου στον δρόμο που ενώνει την Αυλώνα με την Πτέρη (Σκλαβέικα), που είναι αμαξιτός και βατός. Μόλις φθάσετε στην διασταύρωση των δρόμων που είπαμε πιο πάνω παίρνετε την κατεύθυνση προς Αυλώνα την οποία περιγράφουμε στην διαδρομήΑΥΛΩΝΑ – ΠΕΤΡΑΛΩΝΙ- ΚΕΦΑΛΑ ΤΑ ΑΛΩΝΙ- ΑΥΛΩΝΑ.
Η ιδιαιτερότητα της διαδρομής αυτής όπως είπαμε είναι ότι ο περιπατητής βαδίζει σε πιο δύσκολη διαδρομή, χωρίς να τον οδηγεί το οδόστρωμα ,αλλά η ικανότητα και εμπειρία που έχει αποκτήσει από παρόμοιες ή δυσκολότερες διαδρομές.